19 Mac 2010

Ayam Masam Manis...



AYAM MASAM MANIS

Bahan:

500gm ayam [potong kecil dan bersihkan]
1 s/k kunyit
1 s/k garam
5 s/b sos tomato
3 s/b sos cili
1 s/k gula
1/2 cawan air
1 biji tomato (potong baji)
1 batang karot (dipotong baji)
sedikit putik jagung
sedikit bunga kubis
minyak untuk goreng ayam

Bahan mayang:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 biji cili merah
3 biji cili hijau

Bahan hiasan:
daun sup dan daun bawang [potong pendek]

Cara:
1. Gaulkan ayam dgn garam & kunyit.
2. Panaskan minyak dan gorengkan sehingga masak [jangan garing..nanti ayam keras]
3. Angkatkan ayam dan ketepikan.Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis bahan mayang.
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang sehingga wangi.
5. Masukkan air, sos tomato, sos cili, tomato buah, karot, putik jagung, bunga kubis dan gula.
Biarkan sehingga mendidih.
6. Masukkan ayam dan renehkan sebentar.
7. Masukkan potongan daun sup dan daun bawang.
8. Angkat dan hidangkan.

****Hidangan untuk makan tengah hari tadi...ayam masak masam manis dan tom yam campur...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails