07 September 2009

Siakap Tiga Rasa


Semalam cuti Hari Nuzul Quran, jadi saya pun cubalah menunaikan permintaan anak tersayang yang kepingin nak makan ikan siakap tiga rasa. Inilah hasilnya.

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap segar – digoreng dgn garam/kunyit dan letak sedikit tepung jagung utk rangup…
2 batang serai –dititik
1 inci halia – diketuk
1 biji bawang besar Holland- dihiris bulat
7-9 biji cili padi siam – hiris kecil
1 biji tomato
Sedikit nanas kiub
1-2 helai daun limau purut
3 sudu besar - sos tiram, sos cili, sos tomato
2 sudu kecil air limau nipis
sedikit air – kepekatan ikut suka
Bahan tumis:
3 biji bawang putih – ketuk dgn belakang pisau jer
garam dan gula secukup rasa
sedikit hirisan daun ketumbar

Cara masak:
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih.
Bila naik bau dan agak garing, masukkan serai, daun limau purut, halia.
Masukkan air,air limau nipis dan 3 jenis sos- biar mendidih.
Masukkan garam dan gula.
Masukkan tomato, nanas, cili padi, bawang holland.
Tunggu sebentar tapi jgn sampai bawang layu sgt.
Angkat dan siramkan sos ke atas ikan tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails