1 ekor ayam - direbus
Sup Bunjut ADABI
B.merah, b.putih, halia - ditumis
Nasi himpit ADABI
Suhun - digoreng
[Hiasan]
Bawang goreng
Daun Bawang
Daun Sup
[Bahan kicap]
20 batang cili padi
2 ulas b.putih
1/2 cawan kicap manis
Cara-cara:
- Buka sup bunjut dan tumbuk bumbunya untuk rasa yang lebih enak.
- Tumis b.merah, b.putih, halia sehingga kuning dan naik bau. Kemudian masukkan air rebusan/stok ayam yg direbus tadi. Kalau suka masukkan kentang dan tetulang ayam. Kuah soto siap. *Jangan lupa masukkan sup bunjut yg telah ditumbuk td.
- Ayam yg direbus td, digoreng dgn sedikit gaulan kunyit/garam.
- Selepas goreng, carikkan ayam.
- Untuk kicap pula, kisar semua bahan kicap dan ratakan.
- Akhirnya, tuangkanlah kuah ke atas nasi himpit dan suhun yang telah digoreng.
- Dan hiaslah soto dengan carikan ayam di atasnya bersama-sama bawang goreng, daun bawang dan daun sup.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan